Wat zegt de dikte van een doek eigenlijk? En hoe weet je welke dikte je wilt?

De dikte van een geweven doekAllereerst, dit zijn lastige vragen om een eenduidig antwoord op te geven! Maar ik zal mijn best doen om je een stukje wijzer te maken over doekdiktes.

De dikte van een doek wordt aangeduid in grammen per vierkante meter (gsm). Bij doeken duid je er eigenlijk het gewicht mee aan, niet de dikte, maar daarover zo meer. Alles onder de 220 gsm kun je dun noemen, waarbij de Calin Bleu met 120 gsm de dunste doek is in ons assortiment (dun als een laken!). Tussen de 220 en 280 gsm noem je gemiddeld, en daarboven spreek je van een dikkere doek. Er zijn zelfs doeken van meer dan 350 gsm!

De dikte van een doek wordt bepaald door het materiaal (bijv. katoen, linnen, hennep, wol) en de weving. Zoals ik eerder al zei, we hebben het eigenlijk over gewicht, niet dikte. Want, zoals je je voor kunt stellen zijn sommige materialen (bijv. merino wol) zwaarder dan andere materialen (bijv. viscose bamboe) van dezelfde dikte. Maar de doekdikte geeft je wel een redelijk beeld.

Welke doekdikte kies je nu het best? De dikte zegt niet álles over een doek, want de weving en het materiaal tellen ongeveer even zwaar mee, maar over het algemeen genomen kun je het volgende zeggen:

Een dunne doek is meer geschikt voor jongere en lichtere kindjes. De hele dunne doeken vragen een iets netter en secuurder geknoopte doek, omdat het anders kan gaan snijden.

Een medium doek is allround, newborn tot kleuter. Al wil je wellicht bij grotere kindjes een meerlaagse knoop gebruiken om het wat comfortabeler te maken voor jezelf.

Dikke doeken kún je gebruiken voor newborns, maar vraagt wel wat meer ervaring. . Ze voelen door hun dikte eerder als een kussentje op je schouders.

Bewaren